cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 juli 2012 door Redactie

"De Gemeente is niet de Bruid van Christus"

"Als we met onze geestelijke ogen zouden kunnen zien wat er zich afspeelt in de hemelse gewesten dan zouden we niet op onze stoelen blijven zitten. Het is ontzettend spannend wat er zich nu afspeelt in de wereld, en dan met name rondom Israël. Kijk naar de Arabische Lente en wat er in Syrië gebeurt. Het is schokkend." Dat zegt Bart Repko, naar aanleiding van zijn tournee in Nederland. Hij is een 'wachter op de muur' en bidt met mensen uit de hele wereld op de oude stadsmuren van Jeruzalem. Volgens hem is God intensief bezig met Israël. Alle redenen voor christenen om figuurlijk terug te keren naar Jeruzalem. "Niet naar de Thora, maar Jeruzalem."

Bruid van Christus is Israël
Christenen moeten veel meer oog hebben voor het volk Israël. "De kerkvaders besloten de aartsvaders de hoek in te duwen. Zij bedankten de Joden voor de geschriften, maar zeiden eigenlijk: 'Jullie zijn uitgespeeld. Wij nemen nu het heft in handen. De uitverkiezing van Israël gaat naar de kerk. Tijdens het concilie van Nicea werden er voor het eerst geen Joodse gelovigen uitgenodigd. Het werd een heidens onderonsje. Alle kerkvaders waren het er over eens: vanaf nu neemt de kerk de rol van Israël over. 'Wij zijn het geestelijke Israël,' werd er gezegd. Dat zie je vandaag terug in de kerk, ook onder de mensen die zeggen dat ze Israël een belangrijke plek in hun theologie inneemt," aldus Bart Repko. "Wij zeggen bijvoorbeeld dat de Gemeente de Bruid van Christus is. De opwekkingsbundel staat er vol van. In werkelijkheid is Israël de bruid van Christus! Wij die in Jezus geloven, horen nu bij Israël. We zijn geënt op de olijfboom. We zijn medeburgers, mede-erfgenamen. We hebben een christelijke theologie ontwikkelt zonder ruimte voor Israël. Nou ja, we houden het vaak bij één Israël-zondag. Alsof dat genoeg is. De hele Bijbel staat vol met 'Ik-zal profetieën. Die gaan allemaal over Israël." 

Stop met evangeliseren
In tweeduizend jaar kerkgeschiedenis hadden christenen voor Israël moeten opkomen. Zij zijn Gods eerstgeboren Zoon. Jezus is Gods eniggeboren Zoon. De Kerk kwam niet op voor Israël, maar werkte vaak mee (direct of indirect) aan de moord op duizenden joden. In plaats van Israël te zegenen wees de kerk hen voortdurend af. Bart Repko: "Het dieptepunt was de Holocaust, waar de kerk stil bleef - uitzonderingen daargelaten. Als de Kerk in Europa toen had gezegd: 'Blijf van Gods oogappel af!', was er geen Holocaust geweest. En vandaag vertellen christenen in Israël de Joden nog altijd dat ze Jezus nodig hebben. Youth with a Mission, Operatie Mobilisatie vertellen daar Joden over Jezus. Houdt er alsjeblieft mee op! Wij wonen er al jaren. De Joden worden er gek van. Een Joodse vriend zei me in Jeruzalem: 'Jullie zijn hier 2000 jaar gastheer geweest. In die periode zijn we door christenen gedood. Nu hebben we een eigen huis en komen jullie nog naar ons om te zeggen dat we Jezus nodig hebben. Hoe zou het kunnen dat de Joodse Messias zoveel Joodse doden heeft veroorzaakt via christenen?'"

Kerken zouden zich moeten verdiepen in het volk Israël. God is vandaag de dag met hen bezig, door hen terug te brengen naar het land Israël. Bart Repko voorziet een grote opwekking onder de Joden, zoals de profeten voorzeggen. "Jezus komt spoedig. Komt Hij naar de wereld, of naar Israël? Hij komt terug bij Zijn volk Israël! Daarom komt Hij terug op de Olijfberg en niet op de Botlek. Wij zullen ons bij Israël voegen. Het is niet genoeg om Israël een interessant thema te vinden, zoals veel predikanten mij vertellen. De hele Bijbel draait om Israël. In Gods reddingsplan met de wereld staat Israël centraal."

Bestel boeken van Bart Repko.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen