Kamerleden krijgen informatiegids over onmogelijkheid van 'abortus als mensenrecht'

Dinsdag werd voor de deur van de Tweede Kamer een gids met informatie aangeboden die van belang kan zijn bij de bespreking van de initiatiefnota 'Abortus als mensenrecht' aan de Kamerleden Chris Stoffer (SGP), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en aan Pepijn van Houwelingen (FVD). Alle andere Kamerleden hebben de informatiegids via hun postvak ontvangen, zo meldt Kies Leven.
"Abortus is een onderwerp waar de samenleving diep over verdeeld is", legt Kees van Helden, coördinator van vereniging Kies Leven uit. "In de media worden extreme standpunten en uitingen niet meer geschuwd. Voor de Kamerleden is het lastig om opnieuw onbevooroordeeld naar alle aspecten te kijken."
"Abortus is ook een gevoelig thema waar veel onwaarheden over worden verteld", vervolgt hij. "Zelfs door instellingen die door de overheid worden gesubsidieerd. Hierdoor worden vrouwen die in een noodsituatie zitten en betrouwbare informatie zoeken op het verkeerde been gezet."
De voorstellen in de initiatiefnota om van abortus een mensenrecht te maken wringen volgens Van Helden op diverse plaatsen met andere wetgeving in Nederland en internationale verdragen en afspraken. Hij vestigde tijdens de uitreiking de aandacht op de in zijn ogen kromme situatie in Nederland dat de Raad voor de Kinderbescherming gedurende de gehele zwangerschap een ongeboren kind onder toezicht kan laten stellen. "Zo werd in november 2020 een kindje bij 16 à 19 weken zwangerschap door de rechter in Den Haag onder toezicht gesteld omdat door het handelen van de moeder het kindje risico op ernstige gezondheidsschade liep. Terwijl je in Nederland tot 24 weken een kindje wel mag aborteren waarbij het kindje wordt gedood. Zou niet elk kind dat een abortus boven het hoofd hangt door het handelen van de moeder door de kinderbescherming onder toezicht gesteld moeten worden?"
"Het is onze wens dat deze informatiegids de Kamerleden helpt om het debat goed voor te bereiden waarbij recht gedaan wordt aan de beschermwaardigheid van het ongeboren kind", aldus Van Helden.
Praatmee