‘Terugkeren van het zendingsveld was een keuze met ons hoofd, niet met ons hart’

Jarenlang woonde en werkte Jolijn* in het Rodezeegebied en het Midden-Oosten, maar haar werk in Gods koninkrijk mag ze in Nederland voortzetten. “Gods liefde doorgeven kan overal!”
Al van jongs af aan verlangt Jolijn ernaar om met kinderen in het buitenland te werken die niet de liefde kregen die zij wel had toen ze opgroeide. Haar lijntje met Interserve ontstond in 2005, toen Jolijn en haar man zo’n tien maanden uitgezonden werden via On Track, het kortetermijnprogramma van Interserve. “We waren twee jaar getrouwd en mijn man had net een vast contract gekregen. Het idee was daarom dat ik alleen zou gaan: dat vaste contract konden we toch niet zomaar laten schieten? Maar Interserve moedigde ons aan om als jong, getrouwd stel samen te gaan. Gelukkig was de werkgever van mijn man heel supportive en kwamen we er zelf ook achter dat werk niet de reden zou moeten zijn om niet uitgezonden te willen worden. We vertrokken voor een klein jaar naar het Rodezeegebied.”
Bevestiging
Jolijns man werkt daar in een jongenshuis. Zelf werkt ze in een centrum met gehandicapte jongens. Ook volgen ze een taalstudie. Tijdens deze On Track-uitzending onderzoeken Jolijn en haar man wat God van hen vraagt in hun verdere leven. “We hebben toen in het Rodezeegebied veel zegen ervaren. Voor ons was dat de bevestiging dat we ons zendingswerk voort mochten zetten. We gingen na een Bijbelschoolperiode voor lange termijn terug naar het Rodezeegebied. In 2013 werd de situatie daar erg onrustig. Daarom vertrokken we naar een ander land, in Noord-Afrika. Mijn man leidde daar een ontwikkelingsorganisatie. Ik stortte me op het opbouwen en onderhouden van contacten met kinderen en vrouwen uit de buurt. Waar ik kon, hielp ik hen met allerlei zaken.”
Lastige keuze
In de zomer van 2022 keren Jolijn en haar gezin terug naar Nederland. “Het was een lang en lastig proces voordat we de knoop doorhakten. De doorslaggevende factor was dat we het belangrijk vinden dat onze kinderen zich ook thuis kunnen voelen in Nederland. Dat is voor hen belangrijk als ze later zelf zullen gaan kiezen waar ze zich willen vestigen. Het was een keuze met ons hoofd, niet met ons hart. Dat maakt het – ook nu nog – best lastig.”
Gelukkig kan Jolijn haar werk in Gods koninkrijk in Nederland voortzetten. “Ik geef nu twee dagen in de week les op een basisschool aan kinderen die net in Nederland zijn aangekomen en de taal nog niet spreken. Daarnaast werk ik ook één dag in de week voor Interserve als Uitzendbegeleider. Het leukste aan mijn twee banen vind ik het internationale karakter. Ook merk ik dat het werk mijn wereldbeeld breed houdt. Het contact met de mensen met wie ik mag optrekken voorkomt dat ik ons leven hier vanzelfsprekend ga vinden. Mijn eigen ervaringen bij Interserve zorgen ervoor dat ik mensen kan helpen in waar ze tegenaan lopen. Wat ik mooi vind van de werkwijze van Interserve is dat partners echt onder de mensen gaan wonen en werken. We mochten zelf ervaren dat dat erg wordt gewaardeerd door de lokale bevolking. Mensen hebben behoefte aan anderen die met ze oplopen en uitdagingen met ze aangaan. Ik hoop dat Interserve deze manier van werken nog heel lang voort kan blijven zetten.”
Zegen
Voor Jolijn en haar gezin zijn hun jaren in het buitenland heel waardevol geweest; ook in hun geloofsleven. “We hebben geleerd om afhankelijker van God te leven. Als je kiest om uitgezonden te worden, heb je het idee dat je dat voor een ander doet, maar soms denk ik dat ik zelf misschien wel het meeste eraan heb gehad. We mochten en mogen tot zegen zijn voor andere mensen, maar die andere mensen zijn net zo goed tot zegen voor ons!”
Benieuwd of samen met Interserve aan Gods koninkrijk bouwen iets voor je is? Interserve heeft veel vacatures in het buitenland en ook voor het werk vanuit Driebergen worden nieuwe mensen gezocht.
Neem gauw een kijkje op Vacatures in Azië en de Arabische wereld voor openstaande plaatsingen in het buitenland en op Over ons - Interserve Nederland voor vacatures op kantoor of in het bestuur van Interserve Nederland.
Praatmee