Christelijke organisatie staat op tegen genitale verminking van meisjes
We lezen in het nieuws dat elk jaar duizenden meisjes na een kerst- of zomervakantie naar bijvoorbeeld Somalië of Egypte, verminkt weer terug in de klas komen. In Nederland is genitale verminking ofwel meisjesbesnijdenis officieel verboden maar nog nooit is een zaak voor de rechter gekomen. De video’s van Arab Vision kunnen helpen om de gevolgen van deze zeer kwalijke praktijk zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Genitale verminking van (jonge) meisjes (meisjesbesnijdenis) is een schadelijke, traumatische, maar moeilijk uit te roeien praktijk, ondanks wettelijke verboden en zelfs religieuze veroordelingen in de Arabische landen zelf.
Door culturele overtuigingen, religieuze misvattingen en sociale druk blijft genitale verminking bestaan en veroorzaakt het aanzienlijke fysieke en psychologische risico's voor talloze meisjes en vrouwen in landen als Egypte, Soedan en Somalië. De fysieke en psychologische gevolgen van meisjesbesnijdenis zijn ernstig en langdurig.
Arab Vision steunt al jaren de strijd tegen deze vreselijke praktijk door het produceren van docudrama's, waarin meisjes en vrouwen aan het woord komen en deskundigen uitleggen welke lichamelijke en psychische impact de verminking heeft op meisjes; een trauma dat hen hun hele leven bijblijft.
"Daarom produceren we een korte film van 15 minuten, ook in te zetten als 5 losse clips. In elke clip wordt een aspect van de schadelijke praktijk van meisjesbesnijdenis belicht: medisch, sociaal, religieus, psychologisch en juridisch. We laten gedramatiseerde scènes zien, gebaseerd op eigen verhalen van meisjes en vrouwen, en specialisten die ingaan op de verschillende aspecten", vertelt Inge Verhoef-Postma, internationaal directeur van Arab Vision.
"We produceren de video’s in het Arabisch en ondertitelen die in het Engels. We kunnen ze desgewenst in het Nederlands ondertitelen, om zo ook in Nederland vaders en moeders die denken dat het een goede praktijk is om hun dochters te laten besnijden, voor te lichten.
In Arabische landen zetten lokale NGO’s onze video’s in in dorpsgemeenschappen om de diepgewortelde gruwelijke praktijk een halt toe te roepen. Daarnaast verspreiden we ze op onze sociale mediakanalen Hope for Tomorrow, die gevolgd worden door honderdduizenden vrouwen in de Arabische wereld en waar ze voor hulp terecht kunnen bij onze nazorg."
Praatmee