Je gemeente heeft maar 30 seconden om de schuilkelder te bereiken - en dan past niet eens iedereen erin
Elke Shabbat komt gemeente HaDerech (De Weg) bijeen in een gebouw op het industrieterrein van Karmiël. De stad ligt in het noorden van Israël, op zo’n 20 kilometer van de grens met Libanon. Voorganger Yossi Ovadia deelt het verhaal over zijn gemeente in oorlogstijd met Stichting Steun Messiasbelijdende Joden (SSMJ). Gaat het luchtalarm af? Dan heeft de gemeente 30 seconden om de kleine schuilkelder te bereiken, een plek waar niet eens de hele gemeente inpast. Yossi vertelt.
Karmiël, een voornamelijk Joodse stad, heeft zo’n 55.000 inwoners. Eromheen liggen grote Arabische dorpen. De bevolking, die voor meer dan de helft bestaat uit immigranten (met name uit de voormalige Sovjet=Unie), is sinds jaar en dag gewend aan de situatie waarin men vredig samenleeft met de Arabische bevolking rondom. Toen kwam 7 oktober 2023. Kort na de aanval door Hamas mengde ook Hezbollah in Libanon zich in de strijd. Beschietingen met raketten en drones bepalen sindsdien de dagelijkse werkelijkheid.
Schuilen
Ook Karmiël blijft niet gespaard. Talloze keren is het alarm reeds afgegaan. Omdat de stad op zo’n 20 kilometer afstand van de grens ligt, is de tijd om te schuilen kort - zo’n 30 seconden. Desondanks blijft onze gemeente samenkomen. De beschermde ruimte is echter ontoereikend om iedereen te bergen en daarom moeten gemeenteleden tijdens diensten schuilen aan de zijkanten van de hoofdzaal mocht het alarm afgaan. Helaas zijn er ook gemeenteleden die thuis blijven, omdat ze het niet meer aandurven om te komen. Gelukkig bieden de onlinemiddelen de gelegenheid voor de gemeenteleden thuis om toch mee te luisteren.
8 oktober
Op 8 oktober belegde onze gemeente een speciale gebedsdienst vanwege de aanval door Hamas, op 7 oktober alweer een jaar geleden. Joden én Arabieren waren uitgenodigd. Dit tekent onze gemeente. Juist nu willen we gezamenlijk optrekken tegen het kwaad. Alleen in Jezus de Messias en door de eenheid in Hem zal er een oplossing gevonden kunnen worden. Gebeden worden opgezonden voor Joden, Arabieren en Druzen. In het bijzonder klinkt het gebed voor de soldaten om bewaard te blijven voor haat en de drang om te vergelden. De pijn van de oorlog komt extra diep naar boven wanneer twee moeders naar voren geroepen worden. Beiden verloren een zoon in Gaza. Armen van bemoediging en troost worden om hen heen gelegd. Een Arabische voorganger bidt: “Alleen U kunt bitter in zoet veranderen.”
Vertrouwen
Ook al weten en begrijpen we lang niet alles, God is onze Toevlucht. We weten dat Hij de controle heeft en dat Zijn plannen niet zullen falen. Zonder dit vertrouwen is het moeilijk om samen te blijven komen. Het kerkgebouw, dat midden op een industrieterrein staat, beschikt slechts over een kleine schuilkelder waar lang niet iedereen inpast. Is dat onverantwoord?! God is ons vertrouwen en onze kracht, dat hebben we nu meer nodig dan ooit. We zullen dat niet opgeven, juist nu niet.
Gebed over grenzen
Hier in Karmiël begrijpt men maar al te zeer dat er aan beide zijden van de grens geleden wordt. We hebben broeders en zusters aan de andere zijde van de grens. Ook voor hen bidden wij om bescherming en kracht. Eenheid is juist nu essentieel: we zijn geroepen om in eenheid te staan, omdat de Messias de scheidingsmuur heeft afgebroken. Veel wordt er samen gezongen. Het is als een wapen dat de ruis, de herrie en het verdriet opzij schuift. De Heere zal zijn volk niet verlaten.
Stichting Steun Messiasbelijdende Joden ondersteunt de Messiasbelijdende Joden en gemeenten in Israël. Hartelijk dank voor uw gebed en gift voor dit mooie en belangrijke werk.
Praatmee