Hoofdredacteur Trouw: 'Trumps christenen hebben hun geloofwaardigheid verloren'
'Trumps christenen hebben deze verkiezing gewonnen, maar hun geloofwaardigheid verloren', zo stelt Karel Smouter, hoofdredacteur van het dagblad Trouw, naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse president Donald Trump.
āVeel mensen vertellen me dat God mijn leven heeft gespaard met een redenā, stelde Trump tijdens de speech waarin hij de overwinning claimde. Hij doelde daarmee op de moordaanslag die hij tijdens de verkiezingscampagne overleefde. De voormalig Ć©n komend president zei vervolgens dat die reden is dat God de Verenigde Staten wil redden en het land weer wil laten bloeien en groeien.
Naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingsuitslag verwijst Smouter naar de massale steun van conservatief-christelijk Amerika voor Trump. In tegenstelling tot 2016, waar de steun voortkwam uit het verlangen naar conservatieve rechters, is de steun nu gebaseerd op een bewuste keuze, zo stelt de journalist. Trump wordt volgens hem steeds meer gezien als 'een aspirant-autocraat', vooral nu alarmerende berichten over kiezersfraude 'stilletjes verdwenen zijn naarmate zijn overwinning dichterbij kwam'.
'Behalve de Republikeinse partij heeft het trumpisme ook een groot deel van de Amerikaanse kerk gekoloniseerd', merkt Smouter op. De verkiezingsuitslag is volgens de hoofdredacteur een signaal voor degenen die waarde hechten aan een machteloos christendom, zoals dat van de Bergrede, waar zachtmoedigen en vredestichters worden geprezen. Smouter roept op om deze waarden te cultiveren, zodat er een alternatief christendom blijft bestaan voor diegenen die zich niet kunnen vinden in de machtspolitiek van Trump.
In antwoord op een kritische reactie op zijn commentaar onderstreept Smouter het belang van objectieve verslaglegging. 'In onze verslaggeving moeten we zeker voor al die grijstinten aandacht houden. Waar ik hier op wilde wijzen is het gevolg van al die individuele keuzes, die op zichzelf best in te voelen zijn: dat belangrijke delen van de Amerikaanse kerk zich opnieuw voor het karretje van de president hebben laten spannen (en vice versa). Die verleiding van macht in ruil voor stemmen contrasteer ik met het 'machteloze' christendom, zoals ik dat in de Bergrede tegenkom'.'
Praatmee