EO- en NBG-'hackers' maken met AI Bijbel toegankelijker
Een meme-generator of podcast-generator met de Bijbel als bron. Dat waren twee van de serieuze ideeën die de Bijbel-hackaton van de EO en het Bijbelgenootschap afgelopen weekend opleverde. De vraag was: hoe kunnen we de Bijbel toegankelijker maken via AI? De NOS kwam filmen. "We kijken terug op een verrassende en zeer geslaagde hackaton."
Dat zegt Stefan van Dijk, manager ontwikkelen en uitgeven bij het NBG en jurylid. "We kennen de risico's van AI – kunstmatige intelligentie – en experimenteren daarom met toepassingen die betrouwbare informatie geven uit de Bijbel. Met name de jongere generatie kent weinig Bijbelverhalen, maar gebruikt wel AI en sociale media. Voor hen willen we de Bijbel toegankelijker maken. Door de aandacht van de NOS hebben we een groot publiek bereikt met deze boodschap."
De deelnemers aan de hackaton hadden allerlei achtergronden: softwareontwikkelaars en scholieren, designers en theologen, AI-experts en mensen die de Bijbel nog niet kenden. Ze kregen de opdracht om concreet iets te bedenken voor wie meer wil weten van of doen met de Bijbel. Dit resulteerde in inspirerende gesprekken over de Bijbel en een aantal originele, waardevolle AI-toepassingen. NBG en EO gaan na welke toepassingen ze verder ontwikkelen op www.bijbellab.nl, hun gezamenlijke experimenteerplatform.
Van Bijbel Dopamine tot Kersvers
Sommige teams werkten tot diep in de nacht door. De jury riep Bijbel Dopamine uit als winnaar: een app die je met behulp van AI iets uit de Bijbel aanbiedt op een manier die bij jou past, bijvoorbeeld als podcast tijdens het sporten of een treinreis. Andere bruikbare ideeën waren de al genoemde generator die memes maakt met een knipoog naar de Bijbel, op basis van jouw stemming, en KersVers, een chatbot die je vraagt om variabelen te kiezen, zoals je favoriete kleur of seizoen, en je op basis daarvan een Bijbeltekst aanreikt.
Praatmee