Het Zoeklicht koopt nieuw pand op bedrijventerrein in Amersfoort
Het Zoeklicht verhuist al zijn activiteiten, inclusief de Kapelgemeente die elke zondag samenkomt, naar Amersfoort. Nadat conferentieoord Het Brandpunt (foto) zeven maanden voor 3,4 miljoen euro in de verkoop stond, is het pand verkocht, zo laat het Nederlands Dagblad weten.
Het nieuwe pand is gelegen op het bedrijventerrein ‘De Hoef’, vlak naast het NS-station Amersfoort-Schothorst. De verbouwing van het pand is al begonnen, en volgens de planning zullen de kantoren op 1 januari aanstaande verhuizen. De verhuizing van de Kapelgemeente staat gepland voor de zomer van 2025. Peter van der Weerd, bestuursvoorzitter van Het Zoeklicht, benadrukt dat het nieuwe pand een grote zaal bevat die plaats biedt aan tot wel vierhonderd bezoekers.
Vorig jaar liet het Zoeklicht-bestuur weten waarom men wilde vertrekken uit Het Brandpunt. ‘De kosten voor onderhoud en exploitatie van het monumentale pand zijn enorm hoog, en er moeten jaarlijks forse bedragen vanuit stichting Het Zoeklicht worden bijgelegd om dit rijksmonument in goede conditie te houden’, zo werd per brief, gericht aan de achterban, meegedeeld. ‘Nieuwe bouw- en veiligheidsvoorschriften brengen nog meer hoge kosten met zich mee. Als bestuur vinden wij het niet langer verantwoord om inkomsten en giften aan Het Zoeklicht, die uiteindelijk voor de verkondiging van het evangelie en de boodschap van Jezus’ komst zijn gegeven, hieraan te besteden.’
Sinds 2014 werd Het Brandpunt door De Betteld Groep geëxploiteerd als kleinschalig conferentieoord. Het pand werd aan deze groep verhuurd om de kosten enigszins te drukken. Hier kwam vorig jaar een einde aan omdat De Betteld Groep de huur heeft opgezegd. Het Brandpunt wordt al bijna tien jaar nauwelijks door het Zoeklicht gebruikt. Bijeenkomsten en conferenties worden door de christelijke stichting veelal in het land georganiseerd. Het gebouw is volgens het bestuur te duur geworden.
Dick Wolbers, Rennie Schoorstra en Kenneth Johannes Kerver verzetten zich hevig tegen de verkoop van Het Brandpunt omdat ze van mening waren dat ‘Het Brandpunt uit Gods handen is ontvangen’. Aan de hand van deze petitie, die 570 keer werd ondertekend, riepen ze het Zoeklicht-bestuur op om de verkoop stop te zetten en per direct af te treden. Het Zoeklicht-bestuur was niet onder de indruk: 'Het bestuur beoogt dat de beschikbare middelen optimaler worden ingezet voor het ongewijzigde doel en dat daarbij geen inkomsten of giften gebruikt hoeven te worden voor de instandhouding van een minder effectief middel', zo stelde een woordvoerder vorig jaar tegenover Cvandaag.
Praatmee