Nederlandse 'Mars van het Leven' in strijd tegen antisemitisme

Tientallen Nederlanders en Duitsers lopen komend weekend de eerste 'Mars van het Leven' in Nederland als statement tegen het toenemende antisemitisme. Tientallen deelnemers lopen in drie dagen tijd 330 kilometer op het Westerborkpad, van Herinneringscentrum Westerbork naar de Hollandsche Schouwburg. Deze mars is onderdeel van de internationale March of Life beweging, die alleen al in 2024 marsen mobiliseert in 23 landen en meer dan 100 steden met de boodschap "Am Israel Chai - Het volk van Israël leeft!"
De deelnemers aan de Mars van het Leven herdenken de deportatie van meer dan 100.000 Joden uit het doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor, een deportatie die aanving op 15 juli 1942. Veel van de Duitse deelnemers zijn afstammelingen van Duitse SS- en Wehrmacht-soldaten die medeverantwoordelijk waren voor de wreedheden die plaatsvonden tijdens de Duitse bezetting van Nederland van mei 1940 tot april 1945. De deportaties, die meer dan 90 procent van de Joodse bevolking in Nederland het leven kostten, waren alleen mogelijk door de systematisch aangewakkerde Jodenhaat en de onverschilligheid van de meerderheid van de bevolking. Vandaag, nu het antisemitisme na 7 oktober opnieuw de kop opsteekt, nemen de Nederlandse en Duitse deelnemers stelling vóór het Joodse leven en vóór Israël door te zeggen: Am Israel Chai!
De Mars van het Leven begint op vrijdagochtend 12 juli om 9:30 uur met een herdenkingsevenement op het terrein van het voormalige kamp Westerbork, waar afstammelingen van Nederlandse Joden die naar Auschwitz zijn gedeporteerd en nazaten van Duitse nazi-daders hun familieverhalen vertellen. Op zaterdag 13 juli 2024 om 19.00 uur vindt de "March of Life Night" plaats in Celebration Church in Hilversum. Hier wordt de boodschap van de March of Life uitgedragen om zelfs de moeilijke kanten van de geschiedenis van een land en een familie onder ogen te zien, en om te leren hoe antisemitisme en haat vandaag de dag bestreden kunnen worden. Het slotevenement op zondag 14 juli om 18.30 uur in het Keerpunt Gebouw in Amsterdam is de "Nacht ter ere van Israël", waarin het bestaan van het Joodse volk en de staat Israël door de millennia heen wordt gevierd. Het volledige programma vind je hier.
Jobst Bittner, oprichter en voorzitter van de March of Life zegt: “De geschiedenis van de bezetting van Nederland en de uitroeiing van meer dan 100.000 Joden in de nazi-tijd heeft tot op de dag van vandaag diepe sporen nagelaten. We leven in een tijd van exploderend antisemitisme, waarin er opnieuw wordt opgeroepen tot de vernietiging van het Joodse leven. Daarom verheffen de nakomelingen van Duitse en Nederlandse slachtoffers en daders samen hun stem en zeggen: ‘Wapen je tegen onverschilligheid! Verzet je tegen elke vorm van antisemitisme! Laten we solidair zijn met het Joodse leven en in vriendschap aan de zijde van Israël staan!’”
Samenwerkingspartner Pastor Sebastiaan van Wessem van KNGDM Alliance en Celebration Church voegt toe: "Tot voor kort was ik me nooit volledig bewust van de duistere geschiedenis van Nederland met betrekking tot de eigen Joodse bevolking tijdens WOII. Ik geloof dat het bloed van de onschuldige Nederlands-Joodse slachtoffers van de Holocaust het uitroept. We moeten deze geschiedenis onder ogen zien en diep berouw tonen over onze zelfgenoegzaamheid ten opzichte van de Joden en het regelrechte antisemitisme dat in onze tijd weer oplaait. De March of Life is een geweldige manier om dat te doen, en om publiekelijk onze steun te betuigen aan Joden in Nederland en aan Israël."
Pastor Arenda Haasnoot een andere samenwerkingspartner vat samen: "In een tijd van snelgroeiend antisemitisme is de recente geschiedenis zeer actueel. Uit Nederland hadden we het hoogste percentage Joden van Westerbork naar de concentratiekampen afgevoerd. De anti-Joodse slogans klinken vandaag weer over de hele wereld. Loop mee met deze mars van Westerbork naar Amsterdam om te laten zien dat we nu naast hen staan. Sta op tegen Joden-haat en besef de schuld dat we ze hebben overgedragen. Nooit meer is nu. Loop mee en/of kom naar de avondvieringen."
Praatmee