Elias haatte Joden, tot hij ontdekte dat hij zelf Joods is

Levensverhaal13 februari 2024 5 minuten Israël en de Bijbel
Elias
Israël en de Bijbel

Elias groeit niet op als moslim, maar als Palestijns christen. Hij weet niets over zijn ouders, alleen dat hij als tweejarig jongetje door zijn vader naar de Westbank is gebracht. In het weeshuis leert hij dat de kerk nu Israël is en dat de Joden bij God hebben afgedaan. Op school leert hij dat je Joden mag (moet) haten. “Die haat zat heel diep”, vertelt Elias, “een goede Jood was voor mij een dode Jood en ik was zeker een terrorist geworden.”

Het leven in het weeshuis is zwaar: “Naast een streng regime met veel stokslagen, word ik ook seksueel misbruikt. Al snel haat ik ook de christenen.” Voor Elias staat God voor vernedering en een verkeerd soort liefde. Echte liefde voor Jezus ziet hij wel terug bij de priesters uit Latrun die elke week komen zingen. Dus als hij de kans krijgt om daarnaartoe te worden overgeplaatst, grijpt hij die met beide handen aan. 
Alles is anders daar: Christus staat echt centraal. Eén ding is hetzelfde, want ook hier wordt Elias door een priester misbruikt. Het zet een dikke streep door zijn vertrouwen in mensen: “Naar mijn beleving waren Jezus’ volgelingen ronduit slecht. In die tijd haatte ik iedereen, en mezelf nog het meest.” 

Naar Israël
Op zijn dertiende vlucht Elias weg naar het ‘grote boze Israël’. Hij komt terecht in Haifa in het katholieke House of Grace, een opvang voor voornamelijk daklozen en verslaafden. Daar wacht hem een enorme schok, want Joden en Arabieren wonen hier samen! Zijn kamergenoot is een Israëli: “De eerste week heb ik nauwelijks geslapen, omdat ik doodsbang was dat de Jood ’s nachts mijn keel zou doorsnijden.” 

Geleidelijk landt bij Elias het besef: Joden zijn niet alleen maar slecht en moordenaars. En ook: klopt het wel wat mij is verteld over hen en de God van Israël? 

Bekijk het verhaal van Elias:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Ben jij jahoed?
Elias is 16 jaar als hij samen met een vriend als tolk zijn ID-kaart gaat ophalen. Bij controle van de kaart worden de ogen van zijn vriend almaar groter. “Ben jij jahoed (Arabisch voor Joods)?” vraagt hij verbaasd. “Nee, natuurlijk niet, zegt Elias geschrokken, “ik ben Palestijns.” De ambtenaar belooft het uit te zoeken en de fout te corrigeren. “Als we weer komen, draait ze alleen het beeldscherm om en wijst naar mijn moeders naam: Sarah Cohen. Hoe Joods wil je het hebben! Volgens de Israëlische en rabbijnse wet was ik, Elias Maron, de Palestijnse Arabier van de Westbank, Joods!” 

Zijn kamergenoot is een Israëli: “De eerste week heb ik nauwelijks geslapen, omdat ik doodsbang was dat de Jood ’s nachts mijn keel zou doorsnijden.” 

Na de eerste schok, bedenkt Elias dat zijn identiteitskaart niets meer is dan een noodzakelijk papiertje. Diep in zijn hart blijft hij een Palestijn, maar dan nu wel één zonder geloof in God. Want het verlaten zijn door zijn moeder én zijn vader en de ‘liefdevolle’ opvang in het weeshuis hebben hem verhard: “Ik kon niet meer geloven in God als liefhebbende Vader!” 

Een jood in Ramallah?
De jaren verstrijken. Elias ontmoet zijn vrouw, een Arabische christen. En dan is er op een dag post van de IDF: een oproep voor militaire dienst! Elias: “In Ramallah was er geen leuker tijdverdrijf dan stenen gooien naar de Israëlische soldaten. Wie raakte de meeste? En nu moest ik zelf in dienst!”
Elias kocht een ketting met een heel groot kruis eraan. Een Arabier, in Ramallah opgegroeid, alleen Arabischsprekend en ook nog katholiek; dat zou ze wel afschrikken, dacht hij.
Het liep anders. De druzische legerbeambte bekeek Elias’ ID-kaart en zei: “Jij zegt Joods te zijn, alleen Arabisch te spreken en te zijn opgegroeid op de Westbank? Denk jij dat we dom zijn bij de IDF? Wáár in Ramallah kun je overleven als Jood?” De officier gaf Elias de keuze: als deserteur naar de gevangenis of in dienst. 

Een warm bad
Hoewel hij eerst erg bang is, ervaart Elias de IDF als een warm bad. Nog nooit had hij ergens bij gehoord: “Nu had ik een land, een vlag en werd ik met respect behandeld. Ik voelde me sterk; al kwam dat vooral door mijn geweer!” In de IDF leert Elias om te gaan met de Israëli’s. “Soms werd ik zelfs gevraagd voor de minjan (vereiste minimum van tien Joden voor een dienst). Ik werd steeds meer een Israëliër én een Jood.” 

"Midden op straat schreeuwde ik het uit: God, neem mijn leven, of wat dan ook, maar doe iets!" 

Maar in het leger leert hij ook om de Palestijnen te haten. In 1984 tijdens de Eerste Libanonoorlog vecht hij tegen de PLO-terroristen. Elias: “Het was een verschrikkelijk bloedbad. Van de 120 soldaten uit mijn unit overleefden er maar vier.” 

Elias maakt in 1987 van dichtbij de Eerste Intifada mee, met de bomaanslagen en vele doden. “Ik wist dat de bomaanslagen het gevolg waren van leugens”, zegt Elias, “die ik zelf ook jarenlang had geloofd!” 

In Ramallah staat hij tegenover zijn oude schoolmaten: “Vaak maakten ze met de hand een snijbeweging langs hun keel. Voor hen was ik een verrader. Hetzelfde overkwam me in Gaza. Maar het kon me niets schelen: ik was Joods én sterk!” 

Trauma
Na drie jaar zwaait Elias af en beginnen de nachtmerries. “Als je iemand doodt, dan sterft er echt iets in je. Ik had zoveel mensen gedood en zien sterven”, vertelt Elias, “Ik voelde me schuldig en vroeg me af waarom ik nog leefde”. Om te vergeten gaat Elias heroïne gebruiken, en hij stort uiteindelijk helemaal in. Hij wordt gediagnosticeerd met een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). 

In het afkickcentrum leert hij wie God echt is, en hoort hij over vergeving, genade en de onvoorwaardelijke liefde van de Heere Jezus.

Ondanks zijn ziekte en verslaving trouwt Elias en krijgt hij drie kinderen. “Maar ik was een mislukking als echtgenoot en als vader. Na talloze afkickpogingen gaf mijn vrouw het op en scheidde ze van mij. Ik was niet te helpen.” 

En dan heeft Elias niets meer; alleen nog zijn drugs: “Het leven op straat was verschrikkelijk. Al mijn geld ging op aan heroïne. En op een dag had ik zelfs daarvoor niet meer genoeg. Met heftige afkickverschijnselen wilde ik alleen nog maar dood. Midden op straat schreeuwde ik het uit: God, neem mijn leven, of wat dan ook, maar doe iets!” 

"Volgens de Israëlische en. rabbijnse wet was ik, Elias Maron,. de Palestijnse Arabier van. de Westbank, Joods!". 

Overwinning
De Heere hoort Elias, want al de volgende dag komt hij Freddy, een bekende uit het weeshuis tegen. Van hem hoort hij over House of Victory (Overwinning), een afkickcentrum van Teen Challenge. 

Vandaag kan Elias vol overtuiging zeggen dat hij een liefhebbende Vader heeft, en dat Jesjoea echt alle haat kan wegnemen.

Elias heeft niets meer te verliezen en meldt zich aan bij het centrum. Hier leert hij wie God echt is, en hoort hij over vergeving, genade en de onvoorwaardelijke liefde van de Heere Jezus. En die liefde ziet Elias ook terug in het gedrag van alle medewerkers: “Ze waren oprecht geïnteresseerd in Elias Maron, de Arabische Jood.” 

Vandaag kan Elias vol overtuiging zeggen dat hij een liefhebbende Vader heeft, en dat Jesjoea echt alle haat kan wegnemen. Maar ook dat Hij de Enige is Die vrede kan bewerkstelligen tussen de Palestijnen en Israël. Niet de IDF, niet Hamas en ook niet premier Netanyahu; alleen de Messias. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Meerartikelen

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Kees van Helden
Opinie

Wat we kunnen leren van een strafzaak over illegale abortus

Op 18 oktober 2019 werden twee lichamen gevonden in een huis in Diemen. Het waren de Braziliaanse Patricia en het één maand te vroeg geboren kindje van haar en haar vriend Dennis E. Die laatste staat deze week voor de rechter voor een gruwelijk misdr

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Jan Pool-Opwekking-ds. Alfred van de Weg
Nieuws

Christenen betreuren dat SGP niet naar Opwekking komt: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zo reageren verschillende christenen via sociale media op het besluit van de SGP om het bezoek aan de Pinksterconferentie Opwekking te annuleren.  Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP op de valreep beslo

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d

eenheid
Verdieping

Eensgezindheid: een wonder dat niet door ons te organiseren valt

Rond de uitstorting van de Heilige Geest zien we bij Jezus’ volgelingen een grote eensgezindheid. Kennelijk hoort dat bij de Pinkstergeest. Wat heeft dat ons vandaag te zeggen? Wij leven juist in een tijd vol polarisatie en verdeeldheid, zowel in de