Ds. Willem Jan van de Velde: "Ik heb er vrede mee dat ik homo ben"

Interview9 april 2024 6 minuten Hart van homo's
Ds. Willem Jan van de Velde
Hart van Homo's

Willem Jan van de Velde (32) is bestuurslid van Hart van Homo’s. Dat hij daar vorig jaar voor benaderd werd, heeft verschillende redenen. Twee daarvan zijn: hij is predikant en hij is homo. ‘Ik ben predikant ondanks mijn homo-zijn, maar ook dóór mijn homo-zijn’, zegt hij daarover. In Doetinchem, waar hij verbonden is aan de Christelijke Gereformeerde Kerk, doet hij zijn verhaal.

"Toen ik in 2021 het beroep naar Doetinchem kreeg, heb ik in het gesprek met de kerkenraad wel even aan de orde gesteld dat ik homo ben. Ik hield rekening met de mogelijkheid dat het gevoelig zou liggen, maar dat was dus niet zo. We hebben het er niet eens zo heel veel over gehad. Voordat ik bevestigd werd, kwam er een interview met mij in het kerkblad, waarin ik het ook genoemd heb. Het stond er uiteindelijk heel kort, ergens tussen mijn hobby’s en muzikale voorkeuren in. Ik vond het wel prettig dat iedereen ervan af wist. Dan hebben we dat tenminste gehad…

Het is één van de dingen die bij me horen. Ik ben Willem Jan, ik ben in de eerste plaats christen, maar ik ben ook zoon van een vader en moeder, broer, oom, vriend en Zeeuw – en homo. Dat mensen dat weten, helpt me om ermee om te gaan. Toen ik nog niet uit de kast was, was mijn homo-zijn een heel ding voor me, als een ballon die steeds groter werd. Pas nadat ik erover ging praten, slonk die ballon en was het niet meer zo overheersend aanwezig. Ja, dat was wel een opluchting."

Ik stond erbuiten
"Het zal rond m’n 16e zijn geweest dat ik begon door te krijgen dat er bij mij iets anders was dan bij anderen. Jongens uit m’n klas werden verliefd op een meisje en kregen verkering. Maar ik stond erbij en dacht: “Waar hebben ze het over?” Het was iets wat ik niet kon plaatsen, ik stond erbuiten.

Dat dit te maken kon hebben met homoseksualiteit, heb ik heel lang ontkend en weggedrukt. De allereerste keer dat ik hierover praatte met een vriend, zei ik: “Ik ben hetero, maar ik heb ‘wel wat homoseksuele gevoelens’.” Die uitspraak heb ik daarna twee keer moeten corrigeren, want later was het: “Ik heb evenveel heteroseksuele als homoseksuele gevoelens.” En weer later: “Het zijn vooral homoseksuele gevoelens.” Dat had te maken met eerlijkheid naar mezelf toe; dat ik durfde toe te geven dat het zo is.

"Ik vond homo-zijn iets heel ergs, zo wilde ik niet bekend zijn. Ik denk dat ik het ook zondig vond."

Het heeft dan ook vrij lang geduurd voordat ik uit de kast kwam. Ik vond homo-zijn iets heel ergs, zo wilde ik niet bekend zijn. Ik denk dat ik het ook zondig vond. Niet dat ik in mijn omgeving negatieve dingen hoorde over homo’s, zo van: “Homo’s zijn vies en zondig”, maar zo ervaarde ik het wel.

‘Ik kende ook geen enkele homo. Homo’s zaten in Amsterdam, maar in de kerk…? Dat kon ik me niet voorstellen. Als er toen ik 16 was bij mij in de kerk een homo was geweest die gewoon belijdend lid was, Avondmaal vierde en een normaal leven leidde, dan was het voor mij heel anders geweest. Ik kende geen enkel positief verhaal over homo’s."

Gedatet met een meisje
"Toen ik 21 of 22 was, ben ik in therapie gegaan bij Different (noot van de redactie: een evangelische hulporganisatie waarvan beweerd werd dat men deed aan homogenezing; opgeheven in 2020). Ik ging daarnaartoe omdat ik wilde genezen, maar die bedoeling zat meer aan mijn kant dan aan hun kant. Ik kijk redelijk positief terug op deze periode. Met de kennis van nu zou ik niet meer voor zo’n therapie kiezen, maar het heeft me geleerd om erover te praten en om goed naar mezelf te kijken.

"Ik ben er niet blij mee dat ik homo ben, maar ik denk ook: God zal er heus wel een plan mee hebben."

Later heb ik ook gedatet met een meisje. Dat was best leuk, maar ik merkte ook: er klopt iets niet. Iemand zei toen tegen me: “Dat moet je met haar bespreken.” Na veel gesprekken hebben we er toen samen een punt achter gezet. Dat zal rond m’n 25e geweest zijn. Pas vanaf dat moment wist ik definitief: “Ik ben dus echt homo, een heterorelatie is geen optie. Dit is waar ik het mee moet doen.”’

Aan de ene kant was het wel een teleurstelling dat mijn gebeden om bevrijding van mijn homoseksuele gevoelens niet verhoord werden. Tegelijkertijd zeg ik nu: “Ik ben blij dat die gebeden niet verhoord zijn.” Want dan was ik een heel ander mens geweest. Als ik op m’n 16e verkering had gehad, was ik misschien op m’n 20e getrouwd en dan had ik misschien helemaal niet de mogelijkheid gehad om – na mijn studie bedrijfskunde – nog theologie te gaan studeren. Ik ben er niet blij mee dat ik homo ben, maar aan de andere kant denk ik: God zal er heus wel een plan mee hebben. Misschien hoort daar wel bij dat ik als homo eigenschappen heb die ik als hetero-man niet had gehad. Homo-zijn betekent in mijn geval dat ik een bepaalde gevoeligheid heb waarmee ik juist ook als predikant tot zegen kan zijn."

Over een andere boeg
"Ik geloof dat God van mij vraagt om geen seksuele relatie aan te gaan. Natuurlijk heb ik best eens gedacht: “Als ik stop met geloven, kan ik wél op zoek naar een relatie. Of ik zou het theologisch over een andere boeg kunnen gooien.” Gelukkig is het nooit een serieuze optie voor me geweest om te stoppen met geloven. Want wat hou je dan over? Dan kun je hoogstens zeggen dat je de mazzel hebt gehad dat je aan het einde van de evolutieketen bent geboren in een rijk Westers land. Dat vind ik echt een zingevingsprobleem. Waar zou ik dan voor bestaan?

De andere theologische boeg heb ik wel serieuzer overwogen. Maar die heeft me uiteindelijk toch niet overtuigd. Als ik kijk naar de lijn van het Oude naar het Nieuwe Testament, zie ik duidelijk dat seksualiteit bedoeld is voor het huwelijk tussen één man en één vrouw. Bovendien staan er zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament duidelijke verboden van seksualiteit tussen twee mannen. Natuurlijk weet ik dat homoseksualiteit toen anders werd beleefd dan nu, maar ik denk dat Paulus wel degelijk heeft geweten van “vrijwillige” homoseksuele relaties. Ook dáár biedt hij geen ruimte voor."

"Mijn homo-zijn is een kruis. Soms is het een zwaar kruis en soms vergeet ik dat het een kruis is."

Kleine au-momentjes
"Zo langzamerhand heb ik er wel vrede mee gekregen dat ik homo ben. Maar er blijven van die kleine au-momentjes, bijvoorbeeld als vrienden verkering krijgen, trouwen en kinderen krijgen. Als single moet je ook alles in je eentje zien te doen. Gezelligheid is iets wat je moet organiseren, want die is er niet automatisch. Daar ben ik op zich wel goed in, maar toch…: ik mis wel eens iemand thuis die zomaar even kan zeggen: “Zullen we even koffiedrinken samen?”

Mijn homo-zijn is een kruis. Soms is het een zwaar kruis en soms vergeet ik dat het een kruis is. Als ik slecht in mijn vel zit, heb ik er last van; als ik goed in m’n vel zit, heb ik er geen last van. Ik moet me meer focussen op ontspanning, vrije tijd, vriendschappen en familie. Want als ik dat niet doe, kom ik slecht in mijn vel te zitten en dan ga ik mezelf zielig vinden. Voor een groot deel is het dus een praktisch probleem met praktische oplossingen. Ik bedoel maar: je kunt het ook té geestelijk maken. Je kunt zeggen dat je een kruis te dragen hebt, maar je kunt ook zeggen: ga vooral sporten op maandagavond."

Gewoon een leuk leven
"Waar ik nog wel eens mee bezig ben, is dit: we hebben het als kerk vaak over waar we tegen zijn als het gaat om homoseksualiteit. Maar waar zijn we nou vóór? Wat hebben we te bieden aan singles in de kerk? Als kerk zijn we een gezin, maar wat betekent dat dan voor homo’s die bewust celibatair leven? Ik vind dat daar meer over nagedacht mag worden. Als Hart van homo’s willen we daar meer aandacht voor vragen.

Volgens mij is het ontzettend belangrijk dat het werk van Hart van homo’s doorgaat, zodat jongeren die ontdekken dat ze homogevoelens hebben, weten: er zijn gelovige mensen die daar gewoon voor uitkomen en verder een heel normaal leven hebben. Misschien zelfs wel gewoon een leuk leven!"

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Hart van homo's. Klik hier om naar de website te gaan.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J.C. de Groot
Video

Ds. De Groot bezocht ds. Blom drie dagen voor zijn overlijden: "Zijn ziel bezweek van sterk verlangen"

Onlangs overleed op 80-jarige leeftijd de hervormde predikant ds. J. Blom. Drie dagen voor zijn sterven, werd de predikant bezocht door zijn broeder en vriend ds. J.C. de Groot. De Groot, die samen met ds. W.A. Zondag vorige week donderdag de rouwdie

Pro-Israel demonstranten
Nieuws

Christenen protesteren tegen antisemitisme aan Amerikaanse universiteiten

Afgelopen donderdag protesteerden honderden christenen tegen antisemitisme bij de ingang van de Colombia University in New York. Dat meldt Religion News Service. Op de school, en tal van andere universiteiten, zou sprake zijn van antisemitisme. De pr

 Sebastiaan van Wessem
Nieuws

Pastor schrijft open brief vanwege opkomst Jodenhaat: 'Laten we niet zwijgen'

'Mag ik u verzoeken om (weer) te bidden voor de vrede van Jeruzalem, voor Israël en de Joden, en allen die aan de andere kant van het conflict staan?', vraagt pastor Sebastiaan van Wessem in een open brief, gericht aan 'alle dominees, voorgangers en

Yitzhak Yosef
Nieuws

Opperrabbijn: 'Joodse gebeden beschermen Israël tegen luchtaanvallen'

Niet de inspanningen van het Israëlisch leger (IDF) maar de gebeden van ultraorthodoxe Joodse studenten zorgen ervoor dat Israël de voortdurende luchtaanvallen met succes weet af te slaan. Dat stelt één van Israëls twee opperrabbijnen, Yitzhak Yosef.

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse predikant raadt aan Trump-bijbel niet te lezen: 'Godslasterlijk'

Een Amerikaanse predikant is viraal gegaan nadat hij in een preek de onlangs verschenen Trump-bijbel 'godslasterlijk' noemde. Dat meldt The Christian Post. De Trump-bijbel is uitgebracht door voormalig president Donald Trump en bevat naast Gods Woord

ds. S. T. Lagendijk
God

Hoe is de Bijbel tot stand gekomen? HHK-predikant antwoordt

'Onze zoon van zeven is erg geïnteresseerd in hoe de Bijbel tot stand is gekomen. Dus: hoe zijn we tot de 66 Bijbelboeken gekomen? Wie hebben dat besloten, wanneer, waar en hoe?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'God heeft

samen eten
Interview

NGK-predikant: "Mensen zijn hier een ster in praktische naastenliefde"

"In Wageningen zitten veel wereldverbeteraars. Vanuit de kerk hebben we weleens de vraag gehad of we wel groen genoeg zijn." Sinds 2020 is Dick Lagewaard predikant bij de NGK in Wageningen. Een kerk waar veel aandacht is voor de omgeving, zowel op gr

Ds. L. de Wit
Nieuws

Ds. L. de Wit aanvaardt beroep naar hervormde gemeente Veenendaal

Ds. L. de Wit (foto) neemt binnenkort afscheid van de hervormde gemeente (PKN) te Ede. De predikant heeft een beroep van de Vredeskerk in Veenendaal aanvaard. Daar volgt hij de in 2022 naar Nijkerk vertrokken ds. J. B. ten Hove op. Ook de hervormde g

Meerartikelen

Zie ik kom spoedig
Video

Wie is de grote hoer in Openbaring 16? Wim Grandia legt uit

Johannes wordt in Openbaring 16 voorgesteld aan een nogal verleidelijke vrouw. Ze wordt de grote hoer genoemd. Wie is zij, waarom zit ze op het beest en wat heeft ze met de stad Babylon te maken? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 31 van

‘Bijbelen met sterren’
Nieuws

Bekende Nederlanders in nieuw seizoen ‘Bijbelen met sterren’

In de EO-serie ‘Bijbelen met sterren’ gaan dit seizoen drie bekende Nederlanders aan de slag met Bijbelteksten onder leiding van Amelandse dominee Anne-Meta Kobes. In een villa dichtbij de duinen van Den Haag gaan Lenny Kuhr, Berget Lewis en Teun Föh

Fulani
Nieuws

Bijna anderhalf miljoen christenen verdreven in Nigeriaanse staat Benue

Afgelopen week hebben islamitische Fulani-herders opnieuw drie christenen vermoord in Benue State in centraal Nigeria. Dat meldt een lokale leider tegenover Morning Star News. 1.4 miljoen christenen in die regio zijn inmiddels verdreven. Ze worden on

John van den Heuvel
Levensverhaal

John van den Heuvel wordt al zes jaar ernstig bedreigd: "We bidden voor onze beveiligers"

“Ik twijfel nooit of God bestaat. Daar heb ik een rotsvast geloof in.” Aan het woord is misdaadjournalist John van den Heuvel. Hij was zondag te gast in het televisieprogramma ‘Adieu God?’ Daarin vertelde hij over zijn geloof en leven, waarin al jare

Maria Korpershoek
Boekfragment

Ik probeerde me erg zondig te voelen

Natuurlijk is het niet onze verdienste als we ons tot Hem keren of als we de deur van ons hart openen. Stel dat iemand mij een bos bloemen brengt en ik neem die aan. Kijk ik dan naar mijn eigen handen en zeg ik: ‘Wat heb ik dat toch goed aangenomen’?

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w